dinsdag 15 oktober 2013

workshops

Acht keer per jaar nemen de leerlingen van 4de, 5de en 6de leerjaar deel aan de workshops. Ze doorlopen elke namiddag drie activiteiten. De eerste workshop was in september en dit was om te leren kennismaken met de wonderen van de Ipad. Sinds dit jaar wordt de Ipad al van in de kleuterklas geïntroduceerd en gebruikt. De kleuters maken er oefeningetjes op zoals leren kleuren en ze leren de verschillende toetsen van de Ipad onder de knie te krijgen. Vandaag was de tweede workshop. Alles was opgebouwd rond het thema herfst. Ik mocht helpen in twee verschillende groepen. In de ene groep maakten ze een regenkalender en moesten ze een bokaal meenemen waarin ze dan de regen een week konden gaan opmeten (er werd een papieren meetlat op gekleefd). In de andere groep maakten ze regenbuizen. Dit zijn lege huishoudrollen met aan beide kanten een kapotte ballon. Hierin werd rijst en stukjes aluminium ingestopt en als je dan je regenbuis heel langzaam bewoog, was het net of je de regen hoorde. Ik vind het tof dat de school aan workshops doet zodat de kinderen ook eens iets anders kunnen doen dan alleen maar les krijgen en de ervaring krijgen om te leren samenwerken en geduldig zijn en dat vind ik belangrijk.

donderdag 10 oktober 2013

interessante links voor leerkrachten


Hieronder vinden jullie twee links die heel handig kunnen zijn voor leerkrachten. Op de site van 'spelduivels' kan je oefeningen vinden in verband met spelling, metend rekenen, Engels leren en rekenen met geld. Op de site van 'internetwijzers' kan je heel wat interessante lespakketten vinden over alle vakken zowel voor in het lager onderwijs als voor in de middelbare school. Je kan ook klikken op een bepaald onderwerp en dan krijg je mogelijke activiteiten, lessen en dergelijke, die met dat onderwerp te maken hebben. Zeer handig als je even geen inspiratie vindt of als je niet zo creatief bent ingesteld. Zoals men zegt: "Je hebt het water niet uitgevonden."
www.spelduivels.toplink.be

http://www.internetwijzer-bao.nl/


woensdag 9 oktober 2013

muzische voorstelling

Onze allereerste opdracht op onze stageplek was een muzische voorstelling van het kinderboek 'Nopjes'. Het boek gaat over een meisje, Nopjes, die haar huisje gaat bouwen in het midden van het bos. Telkens komt er een vriend langs. Deze zijn de dieren: Eend, Mus, Beer en Koe. Wanneer ze in het huisje van Nopjes binnengaan en rondkijken, merken ze op dat Nopjes geen raampjes in haar huisje heeft. Dit vinden ze heel jammer, want Mus wil natuurlijk het bos kunnen zien, Beer wil de bergen zien, Eend de vijver en Koe de wei. Doordat Nopjes geen raampjes in haar huisje heeft, breekt ze telkens een muur af en beseft dat haar huisje er zo eigenlijk veel beter uitziet. Op het einde zit ze samen met haar vrienden rond het kampvuur dat ze gemaakt heeft van haar deur. Hier zie je een paar foto's van onze voorstelling om jullie een beter beeld te kunnen geven.







mijn stageschool

Ik loop stage in vrije basisschool Sint-Theresia in Rollegem en sta in het derde leerjaar.  Het is een kleine school met maar 168 leerlingen en een vijftiental juffen en meesters. Op de link hieronder kan je alle info in verband met de school lezen. De verslagen van de kinderraad, de ouderraad, alle projecten, workshops en het schoollied staan er vermeld. Je kan ook kennismaken met alle juffen en meesters en met de ware geschiedenis van Rollegem door middel van een quiz. Sint-Theresia heeft ook een eigen blog die je kan volgen waarvan de link op de website vermeld staat. Er worden regelmatig nieuwe filmpjes en foto's gepost zodat de ouders kunnen meegenieten van hun kinderen. Zo lijkt het alsof ze erbij waren.

Vrije basisschool Sint-Theresia

dinsdag 8 oktober 2013

alle begin is moeilijk

Om deze blog op een iets leukere manier te beginnen (en niet meteen met het grove geschut van onze media) heb ik hier een gedichtje gevonden geschreven door Amber, een meisje van 11 jaar. Ik vind dat het gedichtje heel mooi aantoont waar kinderen van die leeftijd echt mee bezig zijn, zowel met algemene zaken als met zaken van in de klas en hun klasgenootjes. Wat ik ook merk is dat als je vraagt aan kinderen van de derde graad, van het vijfde of zesde leerjaar dus, om een gedichtje te schrijven, dat ze de dingen heel simpel gaan voorstellen en dat ze heel vaak ervoor zorgen dat hun gedichten gaan rijmen. Dit kun je hier ook duidelijk zien. In het vijfde leerjaar ben ik ook beginnen met gedichtjes te schrijven (en dit doe ik soms nog altijd) en als ik deze nu nog eens lees zie ik dezelfde kenmerken in mijn gedichtjes terug. Tof om te zien!

Dit is mijn muts en dit is jouw jas.
En dit is onze klas.
De plantjes voor de ramen.
Die zijn gewoon van ons samen.
Dit stoeltje hier en dat stoeltje daar,
dat is van hem en dat is van haar.
De waterdruppels uit de kraan.
de gouden sterren en de maan,
de wolken en de zonnestraal,
die zijn gewoon van ons allemaal.